Naar inhoud
Vanwege de grote vraag op het moment is het bij ons drukker dan normaal. Het kan daarom langer duren voordat je een antwoord van ons krijgt op jouw offerte of contact aanvraag. Excuses voor het ongemak. De airco's zijn bij ons wel ruim op voorraad! Alle bestelllingen worden dagelijks verwerkt en verzonden.
0

Hoe zorg je goed voor je airco?

Wanneer je je airco gebruikt wil je natuurlijk niet dat die nare geurtjes verspreidt. Deze nare geurtjes zijn vaak een waarschuwing dat de airco moet worden schoongemaakt of dat het weer tijd is voor onderhoud. Wat kan je zelf doen aan die vervelende geuren?

Hoe kom je af van vieze geurtjes?

Zodra je merkt dat de airco stinkt, moet je de airco even niet meer gebruiken. Zorg dat je eerst het probleem oplost. Stof en schimmel zorgen namelijk voor verspreiding van bacteriën, wat erg ongezond is. Dit is ook een goede reden om je airco minstens één keer per jaar te (laten) onderhouden.

Stof in de binnenunit

Na een periode dat je de airco niet hebt gebruikt, kan het zijn dat het opgehoopte stof en bacteriën zorgen voor een vieze geur. Maak de binnenunit open en stofzuig de filters en de binnenkant van de unit.

Schimmel op de verdamper van je airco

Als warme lucht uit de kamer in contact komt met de koude oppervlaktes van de verdamper van je airco, kan er zich condens vormen op de leidingen. In combinatie met stof ontstaat er een vochtige omgeving waar schimmels en bacteriën zich verzamelen, die voor een slechte geur zorgen. Maak de verdamper schoon.

Een verstopte condens afvoerleiding

De condensafvoer verwijdert het condenswater uit het systeem. Soms zijn een paar onzuiverheden in het systeem voldoende om deze afvoer te belemmeren, waardoor de leiding verstopt raakt. Water en vuil hopen zich daar op en veroorzaken vervelende geurtjes. Ontstop de afvoer.

De gehele airco schoonmaken

Om de vieze geuren voor te blijven kan je de volgende handelingen zelf doen om je airco-installatie schoon te houden:

Binnenunit

  • Maak de omkasting van binnen en buiten schoon met ontvetter.
  • Haal de filters los en maak ze stofvrij met de stofzuiger. Wapper ze goed uit. Blijft er veel stof dwarrelen? Reinig ze dan nog eens met lauwwarm water.
  • Reinig en controleer de compressor en de ventilatoren met een droge doek.
  • Controleer alle elektrische aansluitingen en kabels op beschadigingen.

Buitenunit

  • Maak de omkasting van binnen en buiten schoon met ontvetter.
  • Zorg dat de afvoerslang van binnen goed schoon is, zodat de lucht vrijuit naar buiten kan.

Bijvullen van de airco

Het bijvullen van koelmiddel mag je niet zelf doen. Dit moet gedaan worden door een F-gassen specialist. Dat is verplicht omdat F-gassen een potentieel schadelijk effect op het milieu hebben als ze vrijkomen in de atmosfeer.

Hulp van AircoGarant

Zie je het niet zitten om dit zelf te doen? Dan kan je een specialist inschakelen om je airco weer optimaal te laten werken. De monteurs van AircoGarant helpen je hier graag bij.

Lees ook deze blogs

Wat is een split airco?
Benieuwd wat een split airco precies is en wat de voordelen zijn? Wij leggen het je haarfijn uit in deze blog!
Welke airco voor zolderkamer?
Op de zolder kan de temperatuur in de zomer flink oplopen. Daarom is een airco op zolder geen overbodige luxe. Welke airco het beste past op zolder, lees je hier.
Airco in ruimte die kan verwarmen en verkoelen
Wat is een multi-split airco?

Een multi-split airco is de beste oplossing om zuinig en milieuvriendelijk meerdere ruimtes te koelen of verwarmen. Bespaar op je stookkosten.

Kan een airco verwarmen?

Tegenwoordig kan een airco verwarmen en koelen, waardoor het een milieuvriendelijk alternatief is voor de centrale verwarming.