Naar inhoud
0

Hoe kun je een airco reinigen?

Om je airco goed te onderhouden en gezondheidsproblemen te voorkomen, is het belangrijk dat een airco minstens twee keer per jaar wordt schoongemaakt. Zo voorkom je problemen als een nare geur, onvoldoende koeling of inefficiënt koelverbruik.

Wat heb je nodig bij het reinigen van een airco?

Het is tijd om je schoonmaakspullen erbij te pakken. Maar wat heb je precies nodig? Om de airco, zowel de binnen- als buitenunit, goed schoon te krijgen, heb je de volgende schoonmaakspullen nodig:

  • Ontvettend schoonmaakmiddel
  • Desinfectiemiddel, zoals bactericide of fungicide
  • Stofzuiger
  • Borstel

Hoe reinig je een airco?

Nu we alle schoonmaakmiddelen verzameld hebben, kunnen we aan de slag. Waar begin je? In principe is een airco redelijk onderhoudsarm. Toch is het wel slim om regelmatig de filters van de airco te reinigen. Wanneer er te veel stof op de filters zit, werkt de airco minder goed.

Stap 1: Stofzuig de luchtfilters

De filters van een airco zorgen ervoor dat de lucht wordt gefilterd en verwijderen stof uit de kamer. Als er veel stof op je airco zit, kun je met de stofzuiger de buitenkant van het filter schoonzuigen. Werkt dit niet en is het filter nog steeds vies? Spoel deze dan af met lauwwarm water en zachte zeep. Vergeet ze niet goed te laten drogen, voordat je ze terugplaatst.

Het regelmatig reinigen van de airco filters is belangrijk voor het circuleren van gezonde lucht. Zo worden aandoeningen zoals bronchitis en rhinitis voorkomen.

Stap 2: Maak de spoel schoon

De spoel zit in een apart compartiment in de airco. Ook bij dit onderdeel is het belangrijk dat er regelmatig gereinigd wordt. In de zomer zorgt de spoel voor veel vocht. Daarnaast vangt de spoel, naast al het stof, ook bacteriën en virussen. Dit is ongezond én zorgt voor nare geurtjes.

Vergeet dus niet om de spoel regelmatig schoon te maken. Je kunt dit doen met behulp van een borstel. Borstel over het buitenste deel van de spoel om deze te reinigen.

Stap 3: Leeg de afvoerbak

In de buitenunit bevindt zich een afvoerbak, waarin vuile druppels water worden verzameld. Leeg en reinig de afvoerbak regelmatig om ervoor te zorgen dat de airco niet beschadigt.

Stap 4: Controleer de koelmiddeldruk

Om onregelmatigheden in het drukniveau van de airco op te merken, is het handig om de koelmiddeldruk te controleren. Dit maakt je alert in het geval van een lekkage of andere onregelmatigheden. Je airco gaat langer mee als de druk stabiel is.

Stap 5: Desinfecteer

Als laatste stap kun je ervoor kiezen om de airco in zijn geheel te desinfecteren. Vooral de buitenunit kan vies worden, doordat het blootgesteld is aan weeromstandigheden. Maak gebruik van desinfectiemiddelen, zoals bactericide of fungicide, zodat bacteriën en schimmels worden verwijderd.

Airco schoonmaken

Overige reiniging airco

In principe heb je weinig onderhoud aan je airco. Toch is het niet onbelangrijk om regelmatig schoon te maken. Vooral het schoonmaken van de filters is belangrijk, omdat hierin het meest stof wordt opgenomen.

Bijvullen van het koudemiddel

Ander onderhoud, zoals het bijvullen van het koudemiddel of koelmiddel, mag alleen door een erkend installateur gedaan worden. Het is wettelijk bepaald dat de koeltechnische handelingen alleen door F-gassen gecertificeerde monteurs (STEK-certificatie) mogen worden uitgevoerd. 

Schroom dan ook niet om contact op te nemen indien dit nodig is. Als het koudemiddel niet op tijd wordt bijgevuld, ontstaat er drukverlies en werkt de airco minder goed.

Lees ook deze blogs

Wat is een inverter airco?

Geruisloos en gelijkmatig koelen en verwarmen door middel van een inverter airco is niet alleen prettiger in het gebruik, maar ook kostenbesparend. Lees in dit blog alles over de inverter airco.