Naar inhoud
0

Onderhoud aan je airco uitvoeren, hoe doe je dat?

Of het nu om de auto, de woning of elektronica gaat, alles vergt een bepaalde mate van onderhoud. Vaak is het iets waar men tegenop ziet: het kost tijd en in veel gevallen ook geld, omdat niet alles zelf kan worden gedaan, waar er zo nu en dan ook professionals moeten worden ingeschakeld. Toch is het de moeite waard om zowel tijd, als geld te investeren in onderhoud. Het helpt om de afname in functionaliteit te voorkomen en zorgt ervoor dat de levensduur van de airco verlengd wordt.

Waarom onderhoud aan je airco?

Aircosystemen zijn over het algemeen relatief onderhoudsarm. Toch wordt er sterk aangeraden om twee keer per jaar de airco grondig schoon te maken. Op deze manier kun je vermijden dat de airco vroegtijdig vervangen moet worden. De gemiddelde levensduur van een airco is rond de 10 jaar, uiteraard is dit afhankelijk van het gebruik. Om ervoor te zorgen dat er al die tijd schone lucht de ruimte ingeblazen kan worden, moet het filter schoon zijn, anders kun je in extreme gevallen ziek worden of, als je er gevoelig voor bent, een allergische reactie krijgen. Het op tijd schoonmaken van deze filters is dan ook erg belangrijk. Daarnaast is het goed om de hoeveelheid koelmiddel bij te houden. Als een airco niet voldoende koelmiddel bevat, loop je het risico dat de airco minder goed koelt of zelfs kapot gaat.

Hoe kun je dit zelf doen?

Het onderhoud van de airco zelf doen, kan gedeeltelijk door iedereen gedaan worden. Een belangrijk onderdeel van airco onderhoud is het schoonhouden. Heb je een split airco met een binnen- en buitenunit? Zorg er dan voor dat zowel de binnen- als buitenunit goed schoon blijft. De units zelf kunnen met een stofdoekje en vochtige doek worden schoongemaakt. Ook het filter is relatief makkelijk te reinigen: om het stof aan de buitenzijde te verwijderen kan een stofzuiger worden gebruikt. Het afnemen wordt idealiter gedaan met lauwwarm water.

Wat mag je zelf doen en wat niet?

Het onderdeel van het airco onderhoud dat niet zelf mag worden gedaan, is het vullen van de airco na een eventuele lekkage. Dit is door Europese wetgeving bepaald. Er is hier namelijk bepaalde apparatuur voor nodig die niet iedereen zomaar kan of mag bedienen. Hiervoor moet je STEK-gecertificeerd zijn. Bij het vullen van de airco zal eerst het oude koelmiddel verwijderd worden uit de airco. Als dit gebeurd is, wordt er met stikstof een lektest gedaan. Als hier uitkomt dat er ergens een lekkage is geweest, wordt deze eerst gerepareerd. Daarna komt het vacumeren, dat wil zeggen dat het vocht uit de leidingen wordt gehaald. De airco wordt hierna weer opnieuw gevuld met koelmiddel. Een professional die dit voor je uitvoert, controleert ook altijd of alle verbindingen goed zijn om te controleren of er lekkages zijn. Als er lekkage worden ontdekt zal het systeem eerst lekdicht gemaakt worden.

Voor het schoonmaken van de binnenunit hebben we een handige instructievideo.

Ook voor het schoonmaken van de buitenunit van de airco hebben we een instructievideo.

Wat kan AircoGarant voor je doen?

AircoGarant heeft een team van deskundige monteurs in dienst die allemaal STEK-gecertificeerd zijn en daarmee bevoegd zijn om alle werkzaamheden met betrekking tot de installatie en het onderhoud van de airco´s uit te voeren, met name het bijvullen. Het onderhoud van je airco kan op aanvraag door AircoGarant worden uitgevoerd. Een monteur komt bij je thuis langs om het apparaat te controleren en daarnaast indien nodig reparaties uit te voeren. Een offerte hiervoor kan vrijblijvend worden aangevraagd. Dit kan telefonisch of via het online contactformulier. Op alle airco´s die bij AircoGarant worden aangeschaft zit minimaal 2 jaar garantie.

Lees ook deze blogs

Airco in ruimte die kan verwarmen en verkoelen
Wat is een duo-split airco?

Een duo-split airco is een energiezuinige en geruisloze oplossing voor de klimaatbeheersing in je woning; te gebruiken om te koelen en verwarmen.

Airco in ruimte die kan verwarmen en verkoelen
Wat is de zuinigste airco voor verwarmen?
Verwarmen met een inverter airco is een duurzame, zuinige en milieuvriendelijke oplossing waarmee je flink kan besparen in het stookseizoen. Lees in dit blog welke airco het zuinigst is om te verwarmen.