Naar inhoud
0

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over onze service of over onze producten? Kijk of je vraag hier tussen staat zodat je weer verder kunt. 

Airconditioners kunnen koelen, verwarmen, bevochtigen, ontvochtigen en filteren

Een airconditioner is het apparaat waarmee je de lucht in een ruimte kunt koelen, verwarmen, bevochtigen, ontvochtigen en filteren. Airconditioners zijn er in verschillende vormen. Zo kennen we onder meer verrijdbare of portable airconditioners en split systemen. Waarbij split airco's het meeste worden toegepast en in elke ruimte kunnen worden ingebouwd. Een airco systeem bestaat dan uit een buiten- en binnendeel. Deze binnendelen kun je ook weer in verschillende vormen aanbrengen als opbouw aan de wand of ingebouwd in een plafond.

Mobiele airco's worden gebruikt voor korte periodes in kleine tot middelgrote ruimtes

Verrijdbare airconditioners (met afvoerslang) zijn relatief goedkoop en ze kunnen worden verplaatst. Nadeel is dat ze veel geluid produceren en dat maakt ze minder geschikt voor de slaapkamer. Een ander nadeel is dat deze units behoorlijk groot zijn, waardoor ze nogal eens in de weg staan. Daarnaast is de temperatuurregeling minder nauwkeurig. Dit type installatie voert de warmte uit de ruimte af via een slang. Het zal daarom nodig zijn een gat in de buitenmuur te maken. Als alternatief kan het raam gedeeltelijk open blijven om de luchtslang naar buiten te hangen.

Verschil tussen verplaatsbare en vaste split airco's

Een splitsysteem is een vast airconditioningsysteem in uw woning of kantoor. Dit type wordt door een airco installateur geplaatst. Het systeem heeft minimaal één binnen- en buitendeel. Zowel het comfort als het rendement van zo'n installatie ligt hoger dan van een verrijdbare airconditioner. De Panasonic split airconditioners bijvoorbeeld hebben een fraaie vormgeving en zijn ook nog eens zeer stil. En dat maakt deze units zo breed inzetbaar: je kunt ze bijna overal toepassen.

Airco's werken op het principe van drukverschil en luchtcirculatie

Een airconditioner bestaat uit twee delen, het zogeheten splitsysteem, dit bestaat uit een binnendeel en een buitendeel. Dunne leidingen zorgen voor de onderlinge verbinding van de apparatuur. Het binnendeel zorgt voor circulatie van de lucht in de ruimte en neemt ongewenste warmte op. Het buitendeel geeft deze warmte af aan de buitenlucht. Bij dit proces wordt bovendien vocht aan de ruimte onttrokken, wat eveneens een verkoelend effect oplevert.
 

Ruimtes verwarmen met een airco

Een airco kan naast koelen ook verwarmen. De meeste airco's zijn leverbaar in een warmtepomp uitvoering en kunnen daardoor niet alleen koelen maar ook verwarmen. Zo bent u dus het hele jaar door verzekerd van een comfortabel binnenklimaat. Het verwarmen gebeurd via een omgekeerde koelcyclus. De warmtefunctie trekt wel iets meer vermogen dan de koelfunctie. Door een airco model met inverter te kiezen kun je ook weer extra energie besparen.

Andere functies van een airconditioner

Naast de bovengenoemde basisfuncties van een airco apparaat kan het ook worden uitgerust met functies voor ontvochtigen en bevochtigen van een ruimte. Kiest u ook nog eens voor een airco model met een speciaal filter dan kunt u door een luchtbehandelingsproces de luchtkwaliteit in een ruimte sterk verhogen. Ideaal voor mensen die moeite hebben met ademhalen vanwege aandoeningen aan de longen.

Dat je met een airco ook duurzaam kan verwarmen, is minder bekend. Toch werkt het heel simpel. Normaal gesproken koelt een airco een ruimte door kou uit de buitenlucht te halen en dit naar binnen te verplaatsen. Die koude lucht wordt onttrokken aan de buitenlucht en wordt door middel van koelvloeistof naar binnen vervoerd. In de meeste split airco’s, die bestaan uit een binnen- en buitenunit, kan dit proces ook omgedraaid worden voor een duurzame verwarming. In dat geval wordt juist warme lucht van buiten naar binnen gehaald en in de ruimte geblazen.

Koellastberekening: bereken de juiste capaciteit

Voor iedere ruimte kan er een koellastberekening gemaakt worden. Met dit programma wordt de benodigde koelcapaciteit berekend. Vele factoren zijn hiervoor van belang. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Heeft de ruimte een plat dak?
  • Heeft de ruimte veel ramen/glas?
  • Is er binnen en/of buiten zonwering aanwezig?
  • Zijn er in deze ruimte veel warmtebronnen aanwezig zoals computers, verlichting, etc?
  • Zijn er veel mensen in de ruimte aanwezig etc. etc?

Een veel toegepaste vuistregel voor normale ruimten is 40 Watt/m3 (dus 40 Watt koelvermogen per kubieke meter van de betreffende ruimte).


Airco fabrikanten proberen energieverbruik steeds verder te beperken. Airconditioning was vroeger een luxe artikel. Mede door de warme zomers is airconditioning tegenwoordig bijna standaard in auto's, winkels en kantoren. D.m.v. innovatieve technologieën heeft men zich als doel gesteld uw elektra verbruik te beperken.

Airconditioners van tegenwoordig zijn uiterst energiezuinig

Bovendien kan een groot deel van de energiekosten worden beperkt door het toepassen van buitenzonwering, het dichthouden van ramen en deuren en de instelling van de thermostaat. Bovendien worden de energiekosten beperkt door het regelmatig reinigen van de filters.

In de warme zomermaanden is het soms lastig om in slaap te vallen. Dat is verleden tijd met een airco in de slaapkamer. Je brengt de slaapkamer gemakkelijk op de juiste temperatuur en slaapt de hele nacht door. Maar is een airco eigenlijk ongezond in de slaapkamer? Lees snel verder.

Waarom een airco?

Met een airco kun je een ruimte op een snelle manier verkoelen. Een raam openzetten ’s nachts is niet altijd even veilig, geeft muggen de kans om binnen te komen én is vaak niet eens zo verkoelend. Midden in de zomer, wanneer de temperaturen oplopen, blijft het ook ’s nachts warmer. Daardoor is het lastiger om een ruimte te verkoelen. Hier komt een airco goed van pas!

Welke airco is het beste voor de slaapkamer?

In een slaapkamer zijn andere dingen belangrijk dan in een woonkamer of keuken. In de slaapkamer is het belangrijk dat de ruimte de juiste temperatuur heeft. Een te warme of een te koude slaapkamer zorgt namelijk voor een verminderde nachtrust. De ideale temperatuur om te slapen is ongeveer 18 graden. Uiteraard verschilt dit per persoon, maar veel warmer of kouder is niet fijn.

Naast de juiste temperatuur, is het belangrijk dat een airco zo min mogelijk geluid maakt in de slaapkamer. Daarom kies je voor een airco die minder dan 30 dB produceert. Hiervoor geldt natuurlijk: hoe lager, hoe beter!

Is airco in de slaapkamer gezond?

Een airco in de slaapkamer kan geen kwaad, zolang je deze goed gebruikt. Wij hebben een paar tips voor je verzameld om de airco slim te gebruiken:

  • Richt de koude lucht nooit direct naar je lichaam. De tocht kan ervoor zorgen dat je last krijgt van spieren of gewrichten. Blaas deze dus liever omhoog of omlaag de ruimte in, zodat je er geen last van hebt.
  • Zet de airco daarnaast ook niet te koud. Als het temperatuurverschil tussen binnen en buiten te groot is, kan dit zorgen voor verkoudheid. Beperk het verschil tot zo’n 5 graden.
  • Zorg voor regelmatig onderhoud. Hiermee voorkom je problemen.
  • Installeer een stille airco. Je nachtrust is het beste in een stille ruimte. Zorg er daarom voor dat de airco niet voor geluidshinder zorgt.

Airco kopen voor in de slaapkamer

Welke airco is het meest geschikt voor de slaapkamer? Dit is belangrijk om te weten bij een nieuwe airco kopen. Onze Panasonic split-unit airco’s hebben een geluidsniveau van slechts 19dB en zijn daardoor ideaal voor in de slaapkamer. Wil je meer weten over het kiezen van de juiste airco? Lees dan onze blog

Kom je er niet uit of twijfel je? Wij geven je graag advies over de geschikte airco voor de slaapkamer. Bel ons via 033-2002551 of stuur een mailtje naar [email protected]


Ja, dat kan zeker! Voor veel airco's is dit optioneel. Bij AircoGarant bieden we verschillende WIFI-kits om jouw mobiel te kunnen verbinden met jouw airco. Airco's met een ingebouwde wifi-functie kunnen bediend worden vanuit een mobiele app. Dit geeft jou altijd en overal toegang en controle over jouw airco. Hierdoor is het mogelijk om op een zomerse dag voor thuiskomst de airco al te bedienen. Zodat jij in een aangenaam verkoeld huis thuiskomt.

Het is per merk verschillend hoeveel geluid een airco maakt. Dit wordt benoemd bij de specificaties van een airco. Neem deze goed door om te weten te komen hoeveel geluid jouw airco maakt. Bekijk hier alle split unit airco's.

“Binnen 1 werkdag binnen. Keurig geleverd. Team beantwoord vragen snel.”
Erol, Tilburg op KiyohKiyoh Logo
“Mooi apparaat en mooi instructie boekje. Hierdoor was installatie goed te doen.”
Peter, Amsterdam op KiyohKiyoh Logo
“Alles in orde van begin tot einde.”
Jens, Zwolle op KiyohKiyoh Logo
“Werd zelfs gebeld dat ik teveel installatiemateriaal had besteld. Geld zeer snel terugstort. Dat mag je service noemen!”
Ard, Arnhem op KiyohKiyoh Logo
“Goed advies via de site, airco makkelijk besteld en snel binnen. Ben heel tevreden”
Freek, Eindhoven op KiyohKiyoh Logo
“besteld via de webshop. Gevraagd of installatie ook erbij kon. vriendelijke monteur die netjes gewerkt heeft. airco werkt ook goed, ben blij!”
Eva, Voorthuizen op KiyohKiyoh Logo
“Snel geleverd. Goede communicatie. Ook van de transporteur uitstekende service en communicatie. Laat ruim van tevoren weten wanneer er geleverd wordt.”
Mark Van Dijk , Woudrichem op KiyohKiyoh Logo
“Zoals je van een webshop mag verwachten”
Wim Van der Glas , Ter Apel op KiyohKiyoh Logo

Vragen of opmerkingen? Wij staan voor je klaar!

Wij zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.00 - 17.00 uur.