Naar inhoud
0

Welke airco voor welke ruimte?

Bij het kiezen van een geschikte airco is het belangrijk om rekening te houden met de omvang en de kenmerken van de ruimte waarin je de airco gaat gebruiken. Airco´s verschillen onderling wat betreft capaciteit. Om er zeker van te zijn dat een ruimte goed verwarmt of gekoeld kan worden, is het belangrijk dat de airco voldoende capaciteit heeft. Te veel capaciteit is echter weer een onnodige uitgave. Een airco met meer capaciteit is over het algemeen prijziger. Wil je de airco gebruiken voor een kleine ruimte? Dan heb je ook niet zo veel capaciteit nodig en voldoet een model met beperkte capaciteit.

Uitrekenen welke airco voor welke ruimte geschikt is

Om uit te rekenen wat de capaciteit van een airco moet zijn voor een bepaalde ruimte, is de eerste stap achterhalen hoeveel kubieke meter de ruimte heeft. Dit bereken je door de lengte, de breedte en de hoogte van de kamer met elkaar te vermenigvuldigen. Per kubieke meter is er tussen de 30 en de 50 Watt koelvermogen nodig. Het aantal Watt koelvermogen vermenigvuldig je met het aantal kubieke meters van de ruimte.

Om te bepalen van hoeveel Watt je uit moet gaan, kun je het beste naar de kenmerken van de ruimte kijken. Gaat het om een goed geïsoleerde ruimte waar de zon niet lang op staat en waar weinig mensen bij elkaar komen? Dan kan er worden uitgegaan van 30 Watt. Bij een ruimte die minder goed geïsoleerd is, met veel ramen, grotere groepen mensen die zich regelmatig in de ruimte begeven en veel elektronische apparatuur, is 40 Watt een goed uitgangspunt. 50 Watt kan toegepast worden als de ruimte slecht geïsoleerd is, er veel mensen en elektronische apparatuur in de ruimte zijn of als het een plat of schuin dak zonder zolder heeft.

Welke airco in een woonkamer van 240 m3?

De woonkamer is over het algemeen de grootste ruimte van het huis en ook de ruimte waar de meeste tijd door alle gezinsleden tegelijkertijd wordt doorgebracht. Daarnaast is het gebruikelijk om een aantal elektronische apparaten in de ruimte te hebben, zoals een televisie en/of muziekinstallatie, naast de laptops en tablets. Het is daarom belangrijk om in deze ruimte vooral niet voor een airco te gaan die onvoldoende capaciteit heeft, zeker als de woonkamer richting het zuidwesten is georiënteerd en grote raampartijen of openslaande deuren heeft waar de zon vaak op staat.

Voor een grotere woonkamer van tussen de 170 m3 en 240 m3 moet men zeker denken aan een airco van rond de 7.0 kW. Of het nu om een mobiele airco gaat of de binnenunit van een split airco, het is in een woonkamer in verband met de zichtbaarheid wel zaak om voor een model te kiezen met een mooi design. Merken zoals Chigo en Haier hebben niet alleen zeer krachtige airco´s met een hoge capaciteit, maar ook met een moderne, compacte vormgeving.

Welke airco in een slaapkamer of zolderkamer van 70 m3?

Een airco in de slaapkamer is de perfecte oplossing om in de zomer goed te kunnen slapen, ondanks de hoge temperaturen. Veel mensen vinden het vervelend om met een airco aan te slapen, wegens het geluid en de temperatuurschommeling, omdat de airco steeds aan- en afslaat wanneer de gewenste temperatuur is bereikt of de temperatuur te veel is gestegen. Kies je voor een split airco met invertertechnologie? Dan zorgt de compressor ervoor dat de kamer op temperatuur blijft en de airco bijna geruisloos werkt. Welke airco moet je kiezen in een grotere slaapkamer en zolderkamer van 70m3? Ga voor een airco met een vermogen van tussen de 2.5 en 3.5kW.

Welke airco in een kleine slaapkamer of kantoor van 40 m3?

In kleinere slaapkamers en kantoren kan het vaak snel benauwd worden. Om dan te beschikken over airconditioning die voor een fijne klimaatbeheersing zorgt, maakt het werken en slapen een stuk aangenamer. Voor een kleine slaapkamer of klein kantoor is het niet nodig om een airco met veel capaciteit te hebben. Bij het bepalen van welke airco voor een ruimte van 40 m3 kan worden aangeschaft, moet er vooral op worden gelet dat het vermogen niet veel te groot is. Wij raden dan ook aan om maximaal een 2.5kW airco te kiezen.

Panasonic split unit airco 2.5 kW inverter BZ25-ZKE
Panasonic split unit airco 2.5 kW inverter BZ25-ZKE
  • Geschikt voor een ruimte van (m3): 50-80
  • Geluidsniveau binnenunit (dB): 20-37
  • Energieklasse Koelen (SEER): 6,3 | A++
  • WIFI bediening: Ja (optioneel)
810,00
Op voorraad

Hulp bij keuze airco in ruimtes tussen de 70 m3 en 240 m3

Aircospecialisten kunnen helpen bij uitrekenen van het vermogen dat jouw airco nodig heeft en het kiezen van een geschikt model. Bij AircoGarant staat een team van deskundigen klaar om vragen te beantwoorden en je bij te staan tijdens het kiezen van een goede airco in de webshop of in de showroom in Nijkerk. Voor vragen, advies en vrijblijvende offertes kan het online contactformulier worden ingevuld of kan er telefonisch contact worden opgenomen.

Lees ook deze blogs

Airco in ruimte die kan verwarmen en verkoelen
Wat is een duo-split airco?

Een duo-split airco is een energiezuinige en geruisloze oplossing voor de klimaatbeheersing in je woning; te gebruiken om te koelen en verwarmen.

Airco in ruimte die kan verwarmen en verkoelen
Wat is een multi-split airco?

Een multi-split airco is de beste oplossing om zuinig en milieuvriendelijk meerdere ruimtes te koelen of verwarmen. Bespaar op je stookkosten.