Naar inhoud
0

Kan een airco verwarmen?

Bij het aanschaffen van een airco is het van groot belang om te letten op de aanvullende functionaliteiten die het aircosysteem bezit. Denk aan bijvoorbeeld of de airco is uitgerust met een filter waarmee de lucht kan worden gezuiverd van pollen en ziektekiemen of waarmee het mogelijk is om het vocht uit de lucht te onttrekken. Een belangrijke vraag die gesteld moet worden bij het kiezen van een airco is: kan een airco verwarmen? Het verwarmen van een ruimte door middel van een airco kan namelijk niet alleen zeer voordelig uitpakken, maar ook een stap zijn richting een gasvrije woning en een milieuvriendelijker en duurzamer verwarmingssysteem.

Kunnen airco´s verwarmen?

Vrijwel alle moderne airco´s hebben ook een verwarmings modus. Op het moment dat er een ingebouwde warmtepomp aanwezig is, kan een airco verwarmen. Een mobiele airco is goedkoper en is de beste keuze als je zo af en toe een kleine ruimte wilt opwarmen of verkoelen. Ben je van plan om de airco in één of meerdere ruimtes regelmatig te gebruiken? Dan is het slim om een single-split unit of multi–split unit airco te installeren. De split–unit airco’s bestaan uit een buitenunit en een binnenunit. Via de buitenunit wordt warmte aan de buitenlucht onttrokken om dit via de binnenunit de ruimte in te blazen.

Bij het aanschaffen van een airco om te verwarmen is het cruciaal om goed uit te rekenen welk vermogen de airco moet hebben. Dit kun je achterhalen door de inhoud van de ruimte die verwarmd moet worden uit te rekenen door de lengte, de breedte en de hoogte te vermenigvuldigen. Ook moet je rekening houden met de warmtefactor, die tussen de 30 en de 50 zit. De warmtefactor is afhankelijk van de isolatie van de ruimte, het type dak, het aantal mensen dat er regelmatig aanwezig is, de elektrische apparatuur in de ruimte en of de ruimte georiënteerd is op bijvoorbeeld het zuiden, waardoor er geprofiteerd wordt van de warmte van de zon. Bij een goed geïsoleerde woning met weinig glas en een zolder kun je warmtefactor 30 aanhouden. Bij een slecht geïsoleerde woning met veel glas kun je factor 50 aanhouden. Alles wat er tussen zit kun je de factor 40 aanhouden. Stel je voor je hebt een slaapkamer van 5 x 5 x 2,5 dit komt dan uit op 62,5m3 62,5 x factor 40 = 2500watt. Je hebt dus een airco nodig van minimaal 2,5kW om de slaapkamer goed te kunnen koelen en verwarmen.

Welke airco´s kunnen voordelig verwarmen?

Split airco´s zijn een voordelig en milieuvriendelijk alternatief voor de centrale verwarming omdat het rendement van een airco 400-500% is. Een airco verplaatst namelijk warmte van buiten naar binnen en creëert het niet. Bovendien worden er geen fossiele brandstoffen gebruikt. De zuinigste airco´s zijn de modellen die beschikken over invertertechnologie. Hierdoor zijn er geen temperatuurschommelingen, want de compressor gaat in de spaarstand wanneer de gewenste temperatuur is bereikt, in plaats van af te slaan. Dit scheelt in het energieverbruik. Ook zorgt de invertertechnologie ervoor dat de ruimte heel snel warm wordt en er dus binnen enkele minuten al sprake is van een aangenamer binnenklimaat. Split airco´s behalen meer rendement bij het verwarmen dan mobiele airco´s. Ook zijn split airco’s vele malen stiller dan mobiele airco’s. Op de lange termijn is het dus de moeite waard om te investeren in een duurdere airco.

verwarmende airco's

Verschillende airco´s van AircoGarant om te verwarmen

Alle airco´s uit het assortiment van AircoGarant kunnen verwarmen. Dit betreft zowel de mobiele airco´s als de split-unit airco´s. AircoGarant werkt enkel met gerenommeerde, betrouwbare merken die garant staan voor kwaliteit en duurzaamheid. Denk hierbij aan Panasonic, Mitsubishi, Haier of Sendo. Ook vallen alle airco´s minstens binnen energieklasse A+ en hebben ze allemaal een zeer laag geluidsniveau. De onderlinge verschillen zitten met name in de aanvullende functies, capaciteit van de airco´s en de levensduur. Alle split unit airco´s beschikken bijvoorbeeld over een afstandsbediening, maar niet allemaal hebben ze de optie om via Wifi bediend te worden. De juiste airco die kan verwarmen kiezen is niet makkelijk. Daarom staan de experts van AircoGarant voor je klaar om je van advies te voorzien. Neem hiervoor contact op, telefonisch of via het online contactformulier.

Lees ook deze blogs