Naar inhoud
Koop nu je airco met een leuke korting!
0

Stappenplan voor het installeren van een airco

Het grootste deel van de airco installatie kan je zelf doen als je handig bent. Alleen voor het inbedrijfstellen heb je een STEK-gecertificeerde monteur nodig. Hieronder vindt je een stappenplan voor de installatie, wat je dus zelf mag doen.

De plaats van de binnen- en buitenunit bepalen

Een binnenunit kan in principe op alle binnenmuren hangen, maar houdt wel rekening met de volgende punten:

  • De airco moet voldoende capaciteit hebben voor de grootte van de ruimte.
  • De luchtcirculatie mag niet verhindert worden door obstakels.
  • De binnenunit mag niet hangen in de buurt van warmtebronnen, stroom of andere plekken waar brandbare stoffen of gassen kunnen lekken.

Een buitenunit kan op verschillende plekken worden geplaatst. Je kan de unit neerzetten op ophangen. Houdt wel rekening met de volgende punten:

  • De buitenunit mag niet hangen in de buurt van plekken waar brandbare stoffen of gassen kunnen lekken.
  • Kies een plek met veel ventilatie, weinig regenval en goede bescherming tegen de zon.
  • Zorg dat het condenswater niet op voorbijgangers kan lekken.
airco's aansluiten

Montage van de airco

  1. Wandbeugel aan de wand monteren. Hang de wandbeugel waterpas aan de muur.
  2. Gat boren voor de koelleiding en de stroomkabel. Dit kan links of rechts van de beugel. De airco komt voor dit gat te hangen, dus die is straks niet meer zichtbaar. Houd je exact aan de aangegeven afstanden tussen het gat en de beugel, de kabels en buizen zijn namelijk erg stug. Met een diamantboor boor je een licht hellend gat door de gevel, zodat het condenswater straks natuurlijk kan aflopen.
  3. Buitenunit plaatsen op opstellingsbalken, leidingen door gat. Zet de opstellingsbalken op de gewenste plek en schroef de buitenunit erop vast. Dankzij het gewicht van de buitenunit blijft hij op z’n plek staan. De stroomkabel, koelleiding en condensslang doe je voorzichtig door het gat naar binnen.
  4. Leidingwerk aansluiten op de binnenunit. Hang de unit nog niet op, maar leg hem op bed of een bureau. Sluit de stroomkabel, de koelleiding en de condensslang aan.
  5. Wikkel de stroomkabel, koelleiding en condensslang in met schuimen buisisolatie. De condensslang moet onderaan deze bundel, ter voorkoming van brand- of waterschade. De stroomkabel mag niet kruisen met andere leidingen. 
  6. Binnenunit ophangen. De haken onderaan de unit moeten achter de beugel vallen. Zorg dat de unit waterpas hangt, anders kan er lekkage ontstaan.
  7. Kabelgoot buiten bevestigen. Deze kabel begint direct onder het geboorde gat en bevestig je met wat schroefjes. Doe dit niet haaks, want dan gaan de buizen knikken en is de doorstroming geblokkeerd. Het laatste stuk van de kabels gaan naar de buitenunit. Trek ze niet strak, zo zijn ze beter bestand tegen uitzet (warmte) en krimp (kou).
  8. Leidingwerk aansluiten op de buitenunit. Dit gaat om de stroomkabel en de koelleiding. De condensslang laat je hangen.

Inbedrijfstelling

Bij deze stap moeten de koelleidingen gekoppeld worden. Omdat F-gassen een potentieel schadelijk effect op het milieu hebben als ze vrijkomen in de atmosfeer, is het wettelijk verplicht om de inbedrijfstelling door een F-gassen gecertificeerde specialist te laten doen.

Wat doet de monteur tijdens de inbedrijfstelling?

De F-gassen specialist voert een aantal cruciale stappen uit:

  • Vacuümprocedure,
  • Druk- en lektesten,
  • Koelmiddelvulling,
  • Inbedrijfstelling en testen.

Hulp nodig bij de installatie?

Zie je het niet zitten om het zelf te doen of loop je vast tijdens de installatie? De monteurs van AircoGarant komen je graag helpen. Bij je bestelling kan je direct vrijblijvend een offerte aanvragen.

Lees ook deze blogs

Haier airco in de woonkamer
Tips en tricks om meer uit je airco te halen

Als jij al een airco in huis hebt, wil je natuurlijk alles eruit halen wat erin zit. In deze blog lees je minder bekende functies van jouw airco die jouw comfort kunnen verhogen en tegelijkertijd energie besparen.

 

Welke airco is het stilst?

Wanneer je een airco in huis plaatst, wil je dat deze zo stil mogelijk is. Het is nou eenmaal geen gezellig geluid, dat geblaas. Ben je benieuwd welke airco het stilste is? Wij vertellen het je in deze blog!