Naar inhoud
0

Hoe werkt een mobiele airco?

Een mobiele airco is, zoals de naam al zegt, mobiel. Dit betekent dat deze verplaatsbaar is en daarom in elke ruimte te gebruiken is. Ideaal voor wanneer je niet je hele huis vol wil hangen met airco’s, maar toch wil genieten van de verkoeling.

Wat is een mobiele airco?

Een mobiele airco is een losstaand apparaat dat koele (of warme) lucht door een ruimte verspreidt. Omdat de airco op wieltjes staat, is deze makkelijk te verplaatsen. Zo kun je overdag van een koele woonkamer genieten, terwijl je de mobiele airco ’s nachts op de slaapkamer plaatst.

Hoe werkt een mobiele airco?

Net als bij een split-unit airco, wordt de lucht gekoeld door middel van koelmiddel en een warmtepomp. De warme lucht wordt uit de lucht gehaald en door de koelvloeistof omgezet in koude lucht. De warme lucht wordt via een afvoerslang naar buiten gebracht.

Naast de verkoelende functie van een mobiele airco, kan deze ook verwarmen, ventileren en ontvochtigen. Hierdoor is de mobiele airco op verschillende manieren inzetbaar en dit is natuurlijk ideaal als je op zoek bent naar een budget oplossing.

Voordelen van een mobiele airco

Een mobiele airco heeft veel voordelen. Wij hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet:

1. Makkelijk te verplaatsen

Het grootste voordeel van een mobiele airco is dat ze makkelijk te verplaatsen zijn. Het maakt niet waar je bent, je hoeft alleen de stekker in het stopcontact te steken en de mobiele airco werkt.

2. Installatie is eenvoudig en snel

De installatie van een mobiele airco is vliegensvlug. Je hoeft namelijk alleen een stekker in het stopcontact te steken en de juiste temperatuur in te stellen. Vervolgens hang je de slang uit het raam en je kunt genieten van een heerlijk verkoelde ruimte.

3. Goedkoop

Nog een pluspunt van een mobiele airco is dat ze een stuk goedkoper zijn dan vaste aircotoestellen. Een mobiele airco is dus ideaal als je deze niet heel vaak gebruikt of er minder geld aan wil uitgeven.

Nadelen van een mobiele airco

Er zijn ook wat nadelen die een mobiele airco met zich meebrengt. Ook deze sommen we voor je op:

1. Hogere kans op geluidsoverlast

Een mobiele airco is een stuk minder stil dan vaste aircotoestellen. Zo ligt het geluidsniveau al snel rond de 60 dB en dat is een stuk hoger dan de 20 dB die een split-unit airco produceert.

2. Lager koelvermogen

Daarnaast heeft een mobiele airco een lager koelvermogen. Dit betekent dat ze niet geschikt zijn voor een grote ruimte, omdat ze niet voldoende vermogen hebben om de volledige ruimte te verkoelen. Een mobiele airco is ideaal voor kleinere ruimtes, zoals de slaapkamer of zolder.

3. Zwaar

Het kan zwaar zijn om een mobiele airco naar een andere verdieping te tillen. Een mobiele airco weegt al snel rond de 30 à 40 kilo en dat is toch behoorlijk wat gewicht om een trap op te tillen. Wat wel handig is: als je de airco niet meer gebruikt, berg je hem gewoon op.

Een mobiele airco is uitermate geschikt als je op zoek bent naar een voordelige oplossing voor warme dagen. Wees er wel van bewust dat het geluidsniveau een stuk hoger ligt dan bij een split-unit airco. Wellicht dus toch voor een stillere airco kiezen als je een lichte slaper bent!

Lees ook deze blogs

Airco in ruimte die kan verwarmen en verkoelen
Wat is een multi-split airco?

Een multi-split airco is de beste oplossing om zuinig en milieuvriendelijk meerdere ruimtes te koelen of verwarmen. Bespaar op je stookkosten.