Naar inhoud
Vanwege de grote vraag op het moment is het bij ons drukker dan normaal. Het kan daarom langer duren voordat je een antwoord van ons krijgt op jouw offerte of contact aanvraag. Excuses voor het ongemak. De airco's zijn bij ons wel ruim op voorraad! Alle bestelllingen worden dagelijks verwerkt en verzonden.
0

Hoe sluit je de condensleiding aan?

Condenswater ontstaat wanneer vochtige, warme lucht in contact komt met koude lucht van de airco. Door het temperatuurverschil wordt de lucht gecondenseerd en omgezet in condenswater. Dit water kan leiden tot schade aan je woning, daarom wil je de condensleiding goed hebben aangesloten. Kan je deze leiding zelf aansluiten en hoe doe je dat?

Wat is condensatie in een airco?

Wanneer vochtige, warme lucht in contact komt met koude lucht van de airco ontstaat condensatie. Door de verandering van temperatuur wordt het vocht in de lucht gecondenseerd en omgezet in water, wat we condenswater noemen. Dit condenswater moet afgevoerd worden door de condensafvoer. Veel airco’s hebben een verzamelbak en een systeem van PVC-buizen om het condenswater af te voeren. Voor airco’s die hoger geïnstalleerd zijn kan er een extra afvoerpomp aanwezig zijn.

Via de verzamelbak stroomt het condenswater in de afvoerleidingen en verdwijnt het uit je woning. Het is belangrijk om de airco regelmatig te controleren op eventuele verstoppingen, vooral wanneer je de airco veel gebruikt. Bij de controle en het onderhoud hoort het legen van de verzamelbak, het identificeren en oplossen van eventuele verstoppingen, het reinigen van de afvoerbuizen en het controleren van de algehele functionaliteit van het systeem.

Condensafvoer installeren, kan je dat zelf?

Als je een beetje handig bent en het juiste gereedschap hebt, kan je de condensafvoer prima zelf aansluiten. Houd er wel rekening mee dat bij een onjuiste installatie het condenswater kan lekken, wat tot schade aan je woning kan leiden. Je kan er ook voor kiezen om de installatie te laten doen door een specialist.

Ga je het zelf doen, dan is het stappenplan als volgt:

  1. Kies de locatie voor de luchtontvochtiger. Bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de drain.
  2. Bepaal de route van de afvoer. Het liefst de kortste en minst gecompliceerde route.
  3. Graaf de afvoerleiding uit. Dit moet schuin naar beneden gericht zijn.
  4. Bereken de grootte van de afvoerpijp. De diameter van de afvoerpijp is afhankelijk van de hoeveelheid condenswater die de airco produceert.
  5. Installeer de afvoerbuis. Zorg ervoor dat de pijp stevig bevestigd is en er geen lekkages zijn.

De installatie laten doen door een specialist van AircoGarant

Zie je het niet zitten om de installatie zelf te doen? Dan kan de monteur dit voor je doen als hij komt om de koeltechnische handelingen te doen. De koeltechnische handelingen mogen namelijk alleen door F-gassen gecertificeerde monteurs (STEK-certificatie) worden uitgevoerd. Dat doen onze STEK-monteurs graag voor je. Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Lees ook deze blogs

Wat is een split airco?
Benieuwd wat een split airco precies is en wat de voordelen zijn? Wij leggen het je haarfijn uit in deze blog!
Haier airco in de woonkamer
Tips en tricks om meer uit je airco te halen

Als jij al een airco in huis hebt, wil je natuurlijk alles eruit halen wat erin zit. In deze blog lees je minder bekende functies van jouw airco die jouw comfort kunnen verhogen en tegelijkertijd energie besparen.