Naar inhoud
0

Hoeveel kW airco heb ik nodig?

Hoeveel kW airco je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren binnens- en buitenshuis. De experts van AircoGarant vertellen je er alles over.

De capaciteit die je nodig hebt voor een airco is van verschillende factoren afhankelijk. Allereerst is het van belang hoe groot de ruimte is die je wil verkoelen. Een woonkamer van 50 m3 heeft bijvoorbeeld een minder sterke airco nodig dan een kantoorruimte van 230 m3. Hoeveel kW een airco nodig heeft, hangt daarnaast ook af van bijvoorbeeld de hoeveelheid ramen, de isolatie en de locatie van een ruimte.

Een kamer op zolder zonder extra isolatie die direct onder een plat dak ligt, warmt bijvoorbeeld erg snel op wanneer de zon schijnt. Hetzelfde geldt voor een kamer op de begane grond met heel veel ramen. Tegelijkertijd kan een geïsoleerde ruimte met dezelfde afmetingen met maar één raam een stuk kleinere hoeveelheid kW airco nodig hebben. Als laatste zijn er ook bepaalde warmtebronnen, zoals een televisie, computer of printer, die de gemiddelde temperatuur in een ruimte omhoog halen. Met al deze factoren moet je rekening houden bij het bepalen van de hoeveelheid kW die een airco nodig heeft.

Hoe wordt kW airco bepaald?

Om het aantal kW voor een airco te berekenen, is er een handig rekensommetje. Over het algemeen kun je het aantal m3 in een ruimte vermenigvuldigen met 40 watt. Dat betekent dat een ruimte van 70 m3 bijvoorbeeld een vermogen van 2.800 watt, oftewel 2,8 kW nodig heeft. Een grotere ruimte van 175 m3 vraagt om een vermogen van 7.000 watt, wat gelijk is aan 7 kW. Afhankelijk van bepaalde factoren, zoals de isolatie of het aantal ramen in een ruimte, kun je ook een vermenigvuldigingsfactor van 30 of 50 watt aanhouden, des te meer warmte/kou een ruimte binnen kan komen des te hoger de factor moet zijn zodat je zeker weet dat de airco voldoende capaciteit heeft.

Welke kW airco’s zijn er?

Bij de aanschaf van een airco heb je de keuze uit verschillende standaard hoeveelheden kW. De meeste aircomerken, zoals Panasonic, Haier of Mitsubishi, maken airco’s van 2.5kW, 3.5kW, 5kW of 7 kW. Naast capaciteit verschillen deze airco’s ook van elkaar qua prijs en geluidsniveau. Over het algemeen is het zo dat hoe groter de hoeveelheid kW van een airco is, des te hoger de prijs en het geluidsniveau zijn.

KW airco’s van AircoGarant

Bij AircoGarant kun je terecht voor airco’s in alle standaard capaciteiten van vooraanstaande merken. Twijfel je hoeveel kW jouw airco nodig heeft of heb je een andere vraag? We voorzien je graag van advies op maat. Onze medewerkers zijn experts op het gebied van airco’s en kunnen vaak precies bepalen hoeveel kW een airco moet hebben om verschillende ruimtes in huis te verkoelen, afhankelijk van de isolatie, de ramen en andere bijkomende factoren. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen voordat je besluit welke airco je aanschaft. Of je nu een airco met een lage capaciteit zoekt voor in een smalle slaapkamer, of een manier wil vinden om een compleet kantoorgebouw te koelen: we kunnen je altijd helpen om je plannen te verwezenlijken.

Bekijk de airco's per vermogen hier: