Naar inhoud
0

Split unit airco werking

Airco’s zijn er in allerlei soorten en maten, en als u er naar op zoek gaat komt u al snel de split-unit airco tegen. Die heeft u ongetwijfeld ook weleens gezien in kantoren, hotels en meer. Daarnaast wordt het een steeds populairder middel om ook woonhuizen mee te koelen en te verwarmen. Binnen het segment airco’s is de split-unit airco de meest geavanceerde en professionele. Maar wat is nu precies de split-unit airco werking? Dat leggen we u graag uit.

Split-unit staat voor twee units

In het kort komt het er op neer dat de split-unit airco werking gebaseerd is op twee units. Een unit hangt binnen en de ander hangt buiten. Hierbij is de binnen-unit bedoeld om te koelen, alwaar het koudemiddel gebruikt om koude in de ruimte af te geven en warmte uit de ruimte af te voeren. Deze warmte wordt met een leiding naar de buitenunit gestuurd, die het nadien afvoert.

In werkelijkheid gebeurt er nog meer in de binnen-unit, want daar komt de warme lucht in aanraking met de warmtewisselaar met daarin het koudemiddel. Hierdoor koelt de warme binnenlucht af en die afgekoelde lucht wordt weer terug de ruimte ingeblazen, waardoor er een aangenaam binnenklimaat ontstaat.

Omgedraaid effect

De split-unit airco werking biedt in veel gevallen ook een omgedraaid effect. Hierdoor zijn deze airco’s in staat om als het koud is juist te verwarmen. Wat er dan gebeurt is dat de warmte aan de buitenlucht onttrokken wordt en deze warmte wordt naar de compressor geleid. Deze comprimeert het gas en dat geeft warmte als resultaat, wat vervolgens via de binnen-unit weer afgegeven wordt in de binnenruimte.

Het gevolg is dat er verwarming ontstaat en dit is met name effectief in het voor- en najaar. Bovendien kan u er behoorlijk mee besparen ten opzichte van de gasrekening, want door deze manier van verwarmen hoeft u nauwelijks te stoken en dat scheelt natuurlijk. Op deze manier kunt u dus altijd van een aangenaam binnenklimaat genieten dankzij de efficiënte split-unit airco werking.

Uw specialist in airco’s

Met deze globale uitleg over de split-unit airco werking heeft u enigszins een idee van hoe het in de praktijk werkt. Wilt u hier meer toelichting op of heeft u nog andere vragen? AircoGarant staat klaar om u uitgebreid te informeren en adviseren. Ook kunt u direct een vrijblijvende offerte opvragen voor een split-unit airco.