Naar inhoud
0

De m3 voor de airco berekenen

Bij de aanschaf van een airco is het belangrijk om te letten op de capaciteit. U dient immers wel een airco aan te schaffen die de beoogde ruimte ook daadwerkelijk kan koelen. Als een airco niet over die capaciteit beschikt, dan zal het veel moeilijker zijn – en langer duren – voordat het gewenste binnenklimaat bereikt wordt. Daarom is het verstandig om op voorhand de M3 voor de airco te berekenen.

Dit klinkt ingewikkeld, maar is het allerminst. Het komt neer op een vrij eenvoudige rekensom die u zelf ook kunt uitvoeren. Hierdoor weet u precies wat het benodigde vermogen is. Met de m3 voor de airco berekenen weet u in welk segment u moet kijken, zodat de aanschaf van de airco volledig aansluit op de doelstelling. Het resultaat is natuurlijk een efficiënte en snelle werking van het systeem.

Hoe de m3 voor de airco te berekenen

De kubieke meters berekenen van een ruimte gaat op basis van lengte x breedte x hoogte. Als dat 5 bij 5 bij 3 is, dan komt er een totaal uit van 75 m3. Dat dient u te vermenigvuldigen met 30, 40 of 50, wat afhankelijk van de ruimte in kwestie is. Als voorbeeld pakken we de vermenigvuldigingfactor 40, wat 75 x 40 = 3.000.

Dit aantal van 3.000 staat gelijk aan 3.000 Watt en dat is omgerekend 3,0 kW. Op die manier heeft u een handig rekensommetje bij de hand om de m3 voor de airco te berekenen. Met die informatie weet u in feite voldoende om een airco aan te schaffen die genoeg koelvermogen biedt. De cruciale stap in deze is echter om de juiste vermenigvuldigingsfactor te bepalen.

Verschillende factoren

Elke ruimte is anders en daardoor is er per ruimte een ander koelvermogen nodig. Op het moment dat we spreken over vermenigvuldigingsfactor 30, dan staat dat gelijk aan een goed geïsoleerde omgeving die geen plat of schuin dak kent. Factor 40 staat gelijk aan ruimtes zonder plat- of schuin dak, maar waar wel ruiten in te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan de woonkamer.

Als laatste is er vermenigvuldigingsfactor 50 en dat staat gelijk aan een slechte isolatie, een plat of schuin dak en waar het snel warm is, of juist andersom: waar het snel koud is. Dit onderscheid is belangrijk om in acht te houden bij de m3 voor de airco berekenen.

Wij helpen u op weg

Vindt u het moeilijk? Komt u er niet helemaal uit of heeft u nog vragen? AircoGarant is uw specialist in aircosystemen en alles wat erbij komt kijken. Wij helpen u graag met de m3 voor de airco berekenen, zodat u een systeem aanschaft met genoeg koelcapaciteit. Bezoek onze showroom, neem contact op of stuur ons een bericht via het contactformulier voor meer informatie en advies.